

WRITTEN AND VISUAL COMMUNICATION

Program Overview

Whether you're writing an email or a complex business pitch, the Written and Visual Communication course will teach you how to clearly and successfully present your ideas in a memorable way. Learn the fundamentals of business writing and graphic design to create compelling communication messaging in a variety of settings with a distinct visual flair.

Crafting meaningful communication and complementing your message with the use of typography, color, and strategic imagery can make a lasting impression on your audience and motivate them to respond to your message.

Program Agenda

DAY 1 MORNING:
BUSINESS WRITING ESSENTIALS

	Live Discussion: Welcome and Overview Live Discussion: Business Writing Faux Pas		
	Live Discussion: Brevity and the 6 Word Story: Intro to Memo Writing		
10:15am - 10:30am	Exercise: Breakout in pairs to share 6 Word Stories		
10:30am - 10:45am	Independent Time: Break (15 minutes)		
10:45am - 11:15am	Live Discussion: Transforming an Ineffective Memo		
11:15am - 11:50am	Live Discussion: Brainstorm Topics and Objectives		
11:50am - 12:00pm	Live Discussion: Prepare for afternoon		
12:00pm - 1:00pm	Independent Time: Lunch Break (60 minutes)		

DAY 1 AFTERNOON: BUSINESS WRITING ESSENTIALS 1:00pm - 4:00pm Independent Time:

Essential Elements of Business Writing Topic Identification Outlining with Purpose

DAY 2 MORNING:	9:00am - 9:15am	Live Discussion: Essential Elements Recap
PEER EVALUATING MEMOS		Live Discussion: Editing Workshop
	10:15am - 10:45am	Live Discussion: Business Writing for
		Modern Channels
	10:45am - 11:00am	Independent Time: Break (15 minutes)
	11:00am - 11:45am	Live Discussion: Incorporating
		Data Persuasively
		Live Discussion: Prepare for afternoon
	12:00pm - 1:00pm	Independent Time: Lunch Break (60 minutes)
DAY 2 AFTERNOON:	1:00pm - 1:30pm	Live Discussion and Exercise: Intro exercise,
PRINCIPLES OF VISUAL		overview, and importance of visual
COMMUNICATION		communication in today's business environment
	1:30pm - 2:15pm	Live Discussion, Break-Outs and Sharing:
		Visual communication in branding and branding exercise
	2:15pm - 2:30pm	Independent Time: Break (15 minutes)
	2:30pm - 3:15pm	Live Discussion: Thinking like a designer and
		design principles (C.R.A.P.)
	3:15pm - 4:00pm	Independent time and Break-Outs: Design
		principles exercise
DAY 3 MORNING:	9:00am - 10:00am	Live Discussion, Break-Outs and Sharing:
DESIGN PRINCIPLES IN		Warm-up, regroup from yesterday's session,
BUSINESS COMMUNICATIONS		sharing and discussion of exercise results
	10:00am - 11:00am	Live Discussion: Applying design principles
	11:00am - 11:15am	to business presentations
		Independent Time: Break (15 minutes) Independent Time: PowerPoint analysis exercise
	12:00pm - 1:00pm	Independent Time: Lunch Break (60 minutes)
	12.00pm 1.00pm	macpenaem rime. Earlen Break (66 minates)
DAY O AFTERNOON	1.00 1.00	
DAY 3 AFTERNOON: Design principles in	1:00pm - 1:30pm	Independent Time: PowerPoint analysis exercise (continued)
BUSINESS COMMUNICATIONS	1:30pm - 2:15pm	Live Discussion: PowerPoint analysis
Desire Desirement of the Control of		sharing and debrief
	2:15pm - 2:30pm	Independent Time: Break (15 minutes)
	2:30pm - 3:00pm	Live Discussion: Other business comms
	3:00pm - 3:15pm	Live Discussion: Tools, template, and resources

3:15pm - 4:00pm Live Discussion: Wrap-Up